Kotor, çok kısa sürede gezilebilecek ancak her köşesi dolu dolu muhteşem bir kasaba. Venedik'i andıran mimarisi adeta İtalya'da gibi hissedeceğiniz mutfağı ve Adriyatik Denizi'ndeki Kotor Körfezi'nin en güzel kıyılarıyla karşılıyor sizi.

Kotor'a ne kadar vakit ayırmalıyız?

Kotor'da yalnızca tarihi yerleri görelim bi uğrayalım derseniz 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Eğer yaz döneminde gelecekseniz Kotor Körfezi ve çevresi için minimum 4-5 gün ayırmalısınız.


Kotor'a ne zaman gidilir?

Kotor'u yılın 365 günü ziyaret edebilirsiniz. Ancak en güzel zamanını sorarsanız bence kesinlikle bahar ayları ideal olacaktır. Yazın gelmek isterseniz çok kalabalık ve bunaltıcı bir havayla karşılaşmanız da muhtemel.


Kotor Gezilecek Yerler


1. Old Town'ı Turlayın

Kotor belki de sokaklarını boş boş dolaşırken bile aşık olacağınız güzellikte bir şehir. O yüzden çantalarımızı otelimize attıktan sonra yapmamız gereken ilk şey Kotor'un sokaklarında yürürken kaybolmak. Eşsiz mimarisi ve korunmuş dokusuyla sanki günümüzden çok uzakta bir yerlerde Orta Çağ'da yaşıyor gibi hissedeceksiniz.

Old Town'a üç giriş kapısı bulunmakta: Kuzey, Güney ve Deniz Kapısı. Hangisinden girerseniz girin katedral ve kiliseler karşılıyor sizi. Kotor sokaklarında gezerken şehri oluşturan bu ana mimarileri de görebiliyorsunuz. Şehrin ana meydanında ise belirli tarihlerde etkinlikler ve konserlerde düzenlenmekte. 

Şimdi size Old Town'dan başlayarak Kotor'un gezilecek yerlerinden bahsedeceğim. 


2. Kotor Saint Tryphon Katedrali 

Old Town'daki sayısız katedralden belki de en dikkat çekeni olan bu katedral şehrin hemen merkezinde yer alıyor. Şehrin koruyucusu olarak kabul edilen Aziz Trifon bir dönem günümüz Anadolu topraklarında yaşamış ve hayatını kaybetmiştir. Eskiden azizlere ait değerleri şehirlerinde bulundurmanın kutsal bir gücü olduğuna inandıklarından 9. yüzyılda Venedikliler tarafından Aziz Trifon'un kalıntıları Bizans'tan alınarak yola çıkılmış. Ancak fırtınalar bir türlü dinmeyince Venedikliler Kotor'da mahsur kalmış ve bunu bir işaret olarak görüp katedrali inşa etmişler. Günümüzde de Aziz Trifon'un kalıntılarının bulunduğu bu gümüş tabut katedralin içerisinde yer alıyor. 

Giriş Ücreti : 2,5 Euro


3. Piazza of the Arms (Ordu Meydanı) ve Torre Dell'orologia (Saat Kulesi) 

Şehre girer girmez karşınıza çıkan meydan. Çevresinde çok sayıda restoran ve kafe var. Ordu Meydanı'nın hemen yanında ise meydana inşa edilmiş saat kulesi yer alıyor. Saat kulesiyle ilgili ilginç bir de detay var. Kulenin altında üçgen biçimde bir sütun bulunuyor. Hikayeye göre eskiden suç işleyen birisi olursa hapse atmak yerine bu anıta getirilip halkın önünde utandırılırmış.


4. Kampana Tower

Şehri istilacılardan korumak amacıyla yapımına 13. yüzyılda başlanan Kampana Kulesi, şehrin kuzeyinde bulunmaktadır. Kuzey Kapısı yakınındaki merdivenle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Oldukça iyi korunan burç, hemen yanından akan nehir ve eşsiz Kotor doğasıyla birlikte fotoğraflar için güzel bir alan oluşturuyor.


5. Pronto Pizza'nın ünlü pizzalarından tadın

Old Town'ı gezerken hem vakit kaybetmeyelim hem de bir şeyler yiyelim derseniz doğru yeri buldunuz. Pronto Pizza, Kotor'da pizza dilimleriyle oldukça ünlü bir pizzacı. Zaten gezerken hemen herkesin elinde birer dilim pizzayı görüyorsunuz ve kokuyu da takip edince yolunuz buraya çıkıyor. İçerdeki çalışanlar gerçekten çok güler yüzlü. Ben peynir tüketmediğim için kendilerinden rica ettim bir dilimini peynirsiz yaptılar. Bu arada unutmadan söyleyeyim et olarak domuz eti kullanıyorlar. Almadan sormayı unutmayın. Bir dilim ücreti 2.5 Euro.


6. Kotor San Giovanni Kalesi 

Kotor'un en güzel manzarası için tırmanmanız gereken yer San Giovanni Kalesi. Tepeye varabilmek için 1300 basamak çıkmanız gerekiyor. Yorucu geçen tırmanışta vereceğiniz fotoğraf molaları sizi kendinize getirecektir. Çok yürümeyi sevmiyorsanız yolun yarısında bulunan Our Lady of Remedy Kilisesi'ndeki manzarada oldukça yeterli. Tepeye çıkmak için ideal zaman kesinlikle günün erken saatleri çünkü öğlen vakitlerinden sonra artan sıcaklıkla birlikte tepeye çıkmak çok zor bir hal alıyor.

Kaleye giden iki yol bulunuyor. Birinci yol ücretli ve kişi başı 8 Euro. Bunun yanında ücretsiz ama diğerine göre daha zor bir patika yol daha bulunuyormuş. Çevredeki herkes biliyor çıkmak isterseniz birilerinden girişini öğrenebilirsiniz.


7. Sveti Luka Kilisesi

Old Town içerisinde tarihi ve küçük bir kilise. Kilise başlarda Katolik, daha sonrasında ise Ortodoks mezhebine hizmet etmiş bu nedenle Hristiyanlık için önemli bir kilisedir. Ayrıca 1979 yılında gerçekleşen depremde hasar almayan az sayıdaki yapılardan biridir.


8. St. Nikola Kilisesi

Bir Sırp Ortodoks kilisesi olan St. Nikola Kilisesi'nden önce günümüzde kilisenin bulunduğu yerde öncesinde de bir kilise bulunuyormuş. Eski kilise 1896 yangınında tahrip olunca yıkılıp yerine 1909 yılında St. Nikola Kilisesi yapılmış.

9. Perast

Karadağ'a gitmişken Kotor Körfezi'ndeki en güzel kasabalardan biri olan Perast'a uğramayı unutmayın. Perast hakkında ayrıca bir yazı paylaştım. Perast'a Nasıl Gidilir ' e tıklayarak bu yazımı da okuyabilirsiniz.

Benim önerilerim bu şekilde tüm bunları detaylı şekilde anlattığım YouTube videomu da aşağıya bıraktığım linkten izleyebilirsiniz. 


Kotorla ilgili sorularınızı yorumlarda sorabilirsiniz aynı zamanda sosyal medya hesaplarımdan da bana ulaşabilirsiniz.