Saraybosna, Bosna Hersek'in başkenti aynı zamanda en kalabalık şehridir. Şehir yüzyıllar boyunca barındırdığı din çeşitliliğiyle ünlüdür. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevilik burada çok uzun süre barış içerisinde var olabilmişlerdir. Bu nedenle Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilmektedir. Tüm bunlar birleştiğinde de aynı zamanda Saraybosna'yı Balkanların en önemli kültürel şehirlerinden biri yapmaktadır.
15. yüzyılda Osmanlı hakimiyetiyle birlikte yerleşime geçilen şehir günümüzde de bizden bir parça gibi. Osmanlıdan kalma camileri, hanları, çeşmeleriyle hiç yabancılık çekmiyorsunuz.
Şehri gezmeye başlayacağınız en iyi yer Başçarşı. Gezilecek yerler buranın etrafında konumlanmış hatta şehrin merkezi adeta. Şimdi size Sarayobosna'ya dair önerilerimden bahsedeyim.
1. Başçarşı'yı turlayın
Şehrin sembollerinden biri olan sebil Başçarşı'nın en dikkat çekenleri arasında. Her turist mutlaka burada fotoğraf çekinmeyi ihmal etmiyor. Saraybosna hakkında biraz bilgi sahibi olmak için sebilin hemen aşağısındaki sokakları gezmenizi öneriyorum. Buradaki hemen herkes az ya da çok Türkçe biliyor. Aynı zamanda hediyelik eşya arıyorsanız ardı arkası bitmeyen dükkanların hepsini gezebilirsiniz.
2. Latin Köprüsü'nde yürürken zamanda yolculuk yapın
Başçarşı'ya yürüme mesafesinde bulunan köprünün tarih sayfalarında çok önemli bir yeri vardır. Çünkü 1. Dünya Savaşı'nı başlatan olay bu köprüde yaşanmıştır. 1914 yılında Avusturya-Macaristan prensi Franz Ferdinand'ın Bosna Hersek ziyareti sırasında bu köprüde öldürülmesiyle çok farklı bir anlam kazanmıştır. Saraybosna'da kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
3. Milli Kütüphane (Vijecnica)
Avusturya-Macaristan döneminde yapılmış kütüphane şehrin en güzel mimarilerinden birisi. İlk dönemlerinde belediye binası olarak kullanılmış sonrasında 1949 yılında kütüphaneye dönüştürülmüştür. İçerisinde çoğu el yazması olan 2 milyon kadar kitap 1992'de yakılmış ve bina ağır hasar almıştır. Daha sonra yapılan restorasyonlarla kütüphane 2014 yılında tekrar kapılarını açmış. "Saraybosna'nın Hafızası" diye adlandırılan kütüphanede savaşın izlerini ve o dönemi yansıtan çok sayıda sergiyi de gezebiliyorsunuz. Kütüphanenin açılması aynı zamanda şehrin tekrardan ayağa kalkmasını simgeliyor.
4. Sönmeyen Ateş Anıtı (Vjecna Vatra)
5. Boşnak böreğini yerinde tadın
Bosna Hersek deyince şüphesiz akla gelenlerden biri de Boşnak böreği. Balkanların her yerinde olduğu gibi burada da sayısız börek denedim. Gerçekten de bu coğrafyada her biri birbirinden lezzetli böreklerle karşılaştım. Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Bosna Hersek... Bu ülkelerde böreğin sunumu değişse de lezzeti asla değişmiyor. Bu yüzden Saraybosna da bunu deneyebileceğiniz en iyi yerlerden birisi. Öneri olarak size içerisinde çok sayıda çeşit bulunduran ve gecenin bir yarısında bile önünde sıra beklediğim Pekara Edin'den bahsedebilirim. Başçarşı'da bulunan sebile sırtınızı verdiğinizde hemen karşınızda göreceksiniz. İçeride bulunan her şeyi denemeye çalışın beğeneceğinize eminim.
6. Gazi Hüsrev Bey Cami
Başçarşı içerisinde yer alan cami 1531 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Savaş döneminde saldırıların ilk hedeflerinden biri olmuş ancak sonrası geçirdiği restorasyonlarla birlikte neredeyse ilk halini günümüze kadar korumuştur. Günümüzde de camiyi ziyaret edebilir beraberindeki hamam ve medreseyi de gezebilirsiniz.
7. Umut Tüneli
1992-95 yılları arasında devam eden Bosna Savaşı'ndaki en kritik yer olan bu tünel savaş zamanında gıda, ilaç ve silah transferi için kullanılmıştır. Bosnalıların kendi imkanlarıyla kazdıkları tünel bir insanın sığabileceği genişlikte ve uzunluğu 960 metre. Günümüzde ise tüneli müzeye çevrilmiş ve yalnızca 20 metrelik kısmı ziyarete açık. Tarihin seyrinin değişmesinde oldukça etkili olan tüneller Saraybosna'da görülmesi gereken en önemli yerlerden. Umut Tüneli, şehrin dışında havalimanına yakın bir bölgede yer alıyor. Müzeyi haftanın her günü saat 09.00-16.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz.
8. Balkanların Cevapi'sini bir de burada tadın
0 Yorumlar